Näin poistat ihokarvoja

On monia eri tapoja poistaa häiritseviä ihokarvoja kasvoilta, kainaloista, bikinialueelta ja jaloista. Jos ihokarvojen poisto sokeroinnilla on jo koettu, saatat siitä huolimatta oppia tästä artikkelista lisää erilaisista karvanpoistomenetelmistä, sillä karvat voi poistaa myös langalla tai vaikkapa valoimpulssilla.

Sheivaaminen antaa vain hetken helpotuksen

Ihokarvojen poistaminen lady shaverilla antaa vain hetken helpotuksen, ja sen jälkeen tilanne voi olla entistä pahempi. Terä katkaisee karvat aivan niiden juuresta, ja karva alkaa kasvaa heti uudestaan. Jo parin päivän päästä karvat ovat millin mittaisella sängellä, mikä pistelee ja kutittaa. Jalat kestävät yleensä melko hyvin sheivaamista, vaikkakin säärikarvoista tulee säännöllisten sheivausten seurauksena usein aiempaa tuuheammat ja näkyvämmät. Bikinialueella sheivaaminen saa usein aikaan karvojen vahvistumista, ja sängestä tulee erityisen piikikäs ja ikävä entiseen verrattuna. Kainalokarvojenkin ajeleminen voi olla ongelmallista, sillä sheivaus voi saada aikaan se, että karvatupesta kasvaa jatkossa yhden sijaan useampi karva. Tämä voi tukkia hikitiehyitä ja heikentää antiperspiranttien vaikutusta.

Muuten sheivaaminen on ihan hyvä tapa ihokarvojen poistamiseen. Siihen menee aikaa pari minuuttia, ja se voidaan hoitaa aamusuihkun yhteydessä – muutaman päivän välein. Laadukas lady shaver kestää vaikka kymmenen vuotta. Kun ostat lady shaveria, tarkasta myös vaihtoterien hinta, jotta kokonaiskustannukset eivät yllätä. Teriä voi myös teroittaa pyyhkimällä niitä esimerkiksi farkkukangasta vasten, ja se pidentää terien käyttöikää.

Karvanpoistovoide ei aiheuta haavoja tai kipua

Karvanpoistovoide tai -geeli antaa noin viikon kestävän lopputuloksen. Idea on varsin yksinkertainen: levitä voidetta iholle, anna vaikuttaa pakkauksessa vaadittu aika (älä ylitä tätä aikaa, jotta ihosi ei vaurioidu) ja kaavi voide karvoineen pois. Karvat irtoavat ilman kipua ja haavoja, sillä ne ikään kuin sulavat voiteen joukkoon (voiteen kemikaalit irrottavat karvan hajottamalla sen sisältämät proteiinit). Lopuksi voit käydä suihkussa puhdistamassa ihosi kemikaalijäämistä. Voiteet tapaavat tulla kalliimmiksi kuin lady shaverin vaihtoterät, ja ne voivat ärsyttää herkkäihoista.

Kotivahaus kirpaisee hiukan

Nainen istuu rannalla

Pitkäaikaisempi lopputulos saadaan vahauksella. Jos et halua maksaa kosmetologille sääri- tai esimerkiksi bikinialueen vahaamisesta, voit ostaa kotikäyttöön tarkoitettuja vahoja. Niitä myydään käytännössä kaikissa päivittäistavaraliikkeissä, myös pienimmissä ruokakaupoissa. Kylmä- ja kuumavahoja sekä vahaliuskoja myydään myös sekatavaraliikkeissä.

Jos käytät kuumamassaa, mikrossa lämmitetty massa levitetään iholle vastakarvaan, ja sitten sen annetaan kovettua hetki. Sopivan ajan kuluttua voit riuhtaista vahan irti ihosta. Kylmävahaa myydään yleensä vahaliuskoina. Silloin riittää, että lämmität liuskaa käsien välissä hankaamalla, ja länttäät liuskan sitten iholle repäistäksesi sen kohta irti. Ihokarvat lähtevät vahan mukaan juurineen päivineen, joten varaudu pieneen kirpaisuun.

Sokerointi hoitaa ihoa

Sokerointi irrottaa ihokarvat juurineen, joten se antaa pitkään kestävän lopputuloksen niin säärille kuin esimerkiksi kainaloille. Samalla sokerointi hoitaa ja pehmentää ihoa, sillä se vie mukanaan kuivuneen ihosolukon. Vaikka sokerointi sattuu jonkun verran, se sopii usein myös herkälle iholle. Iho tuntuu sokeroinnin jälkeen todella pehmeältä, eikä se esimerkiksi kutise. Karvojen on kuitenkin oltava noin viisimillisiä, jotta sokerointi onnistuisi parhaiten. Joutunet siis käyttämään pitkälahkeisia housuja jonkin aikaa ennen sokerointia, mutta onneksi saat sen jälkeen useamman viikon vapautuksen karvojen ajetusta.

Säännöllinen sokerointi saa ihokarvojen kasvun hidastumaan, ja uusista karvoista tulee ohuempia ja pehmeämpiä. Sokerointia tarjoavat lähes kaikki kauneushoitolat, mutta voit tehdä hoidon itsekin joko valmiilla sokerimassalla tai itse sellaisen valmistaen.

Epilaattori on tehokas ja kemikaaliton karvanpoistomenetelmä

Yksi vaihtoehto ihokarvojen poistoon on epilaattori eli muutaman kympin maksava kone, mikä poistaa ihokarvat juurineen. Se sattuu, varsinkin kainaloista, mutta kipuun tottuu kyllä. Onneksi karvoja tarvitse nyhtää vain useiden viikkojen väliajoin. Se, että kone ei pysty tarttumaan kaikista lyhimpiin karvoihin, antaa hyvän tekosyyn lintsata karvojen poistosta.

Lankatekniikka sopii myös lyhimmille karvoille

Lankamenetelmä on luonnonmukainen vaihtoehto myös alle 2 millimetrin pituisille karvoille, joita ei saa irti pinseteilläkään. Karvat nypätään irti langalla, minkä käsittely on varsinainen taitolaji.

Lopullinen ratkaisu: valoimpulssilla

IPL-valoimpulssiteknologia voi nipistää, sillä räpsähtävä valoimpulssi tuhoaa ihokarvan juuresta käsin. Käsittelyssä tulee käydä useampia kertoja, jotta ihokarvoja ei enää kasvaisi. Jos ostat kalliin IPL-laitteen kotiin, tulee käsittely toistaa kolme kertaa aina kahden viikon välein.